Het Maken van Aardestenen

Het Maken van Aardestenen

Het is niet moeilijk om aardestenen te maken. Ze zijn gemaakt van aarde, wat op de productielocatie aanwezig is. Om te beginnen, wordt de de bovenste laag van de aarde weggehaald tot ongeveer 1 foot. Dit is nodig, omdat er in deze aarde organisch materiaal aanwezig is. De aarde daaronder wordt uitgegraven om aardestenen van te maken. Deze uitgegraven aarde wordt dan gezeefd met een zeef met gaatjes van  4 tot 5 mm.  Daarna wordt de aarde gemengd met 5% cement  en wat water. Dit mengsel wordt dan in een machine gegoten om dan vervolgens tot stenen te worden geperst.

Het gieten van het mengsel in de machine

Cement wordt toegevoegd om de stenen sterker en waterafstotend te maken. Daarom worden de stenen ‘Compressed Stabilized Earth Blocks’ (CSEB) genoemd. Nadat de stenen gemaakt zijn, moeten ze nog vier weken lang behandeld worden. Deze behandeling bestaat uit het twee tot drie keer per dag  bespuiten van water op de stenen. En zelfs vaker dan twee of drie keer per dag als het klimaat heet is.

‘Compressed Stabilized Earth Blocks’ zijn te vergelijken met bakstenen als het gaat om de sterkte en duurzaamheid. Ze kunnen gebruikt worden voor het bouwen van gebouwen die bestaan uit meerdere verdiepingen.  Het maken van deze stenen is kostenbesparend en duurzaam.

De machine

De machine die de aardestenen maakt, wordt Auram Press 3000 genoemd. De machine is ontwikkeld door het Auroville Earth Institute en geproduceerd in Auroville door Aureka.  De machine weegt ongeveer 400 kg en wordt handmatig bediend door ongeveer zeven personen. De machine kan 1600 stenen per dag produceren.